Patent Nedir?

Patent nedir ne işime yarar ki diye düşünüyorsanız bu yazıyı okumadan geçmeyiniz. Bir buluşa sahip olan kişi veya kuruluşun buluşu yapılan ürünü belirli bir süreyi kapsayacak şekilde buluşu yapılan ürünü; üretme, kullanma, satma, veya ithal etme hakkına sahip olabilmesi için o ürünün patentini almalıdır. İşte bu hakları kullanabilmesi ve buluşu yapılan ürün üzerinde hak sahibi olabilme yetkisini gösteren belgeye patent denir.

Küçük bir buluşun patentini alıp piyasaya sunarak milyonlar kazanabilirsiniz. Buluşunuza sahip çıkmak onu korumak ve haklarını elinizde bulundurmak için patent şart.

Bir buluş yapmış olan kişiye patent verilmişse patent sahibi dışındaki kişiler izinsiz bu ürünü kullanamaz, satamaz ve pazarlanamaz. Dolayısıyla patenti olan bir ürün patentin süresi bitene kadar onun mülkiyetindedir.Patent nasıl alınır

Patent Nasıl Alınır? Patent Almanın Kısa Yolları

Patent nasıl alınır bilmiyor ve merak ediyorsanız bu yazı tam size göre demektir. Patent başvurusunu yaparken ilk olarak Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunmalısınız. Daha sonra bir patent araştırması yapmalısınız. Eğer buluş size ve insanlara hizmet konusunda fayda sağlıyorsa kendini öne çıkan özellikleriyle diğerlerinden ayırıyorsa başvurunuzun onayı daha kesinlik sağlar ve daha da hızlanır.

5 Adımda Patent Alma 

  • Türk Patent ve Marka Kurumu’ na başvuru yapılır.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen araştırma raporu alınır.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu’ ndan alınan araştırma raporu yayınlanır.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent inceleme raporu sunulur.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından uygun bulunması halinde patent belgesi verilir.

Başvuru yapılırken patente konu olan buluşun hangi kapsamda değerlendirileceği belirlenir. Örneğin sadece Türkiye Cumhuriyeti’ni kapsayacak şekilde mi koruma talebi olacak yoksa uluslararası bir düzeyde mi korumaya alınacak bu belirlenir. Eğer sadece ülkemizi kapsayacak bir patent hakkı istiyorsak bunun için sadece Türk Patent ve Marka Kurumu’ na başvuru yapılır. Ancak Avrupa'yı da kapsasın istiyorsak Avrupa patent Ofisine başvurulması gerekmektedir.

Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Patent başvurusu için öncelikle Türk Patent Enstitüsüne dilekçe verilmeli. Daha sonra başvuru için gerekli ücret dekontu teslim edilmeli. Dikkat!  Başvuru dilekçesi titizlikle hazırlanmalı.

patent başvurusu nasıl yapılır

Patent Başvurusunda yer alması gereken 5 önemli bölüm

  1. Buluşun Özeti: En başta buluşunuzla alakalı kısa bir özet geçmelisiniz.

  2. Tarifname: Buluşun gelişme kısmı diyebiliriz. En fazla detaya sahip olan yerdir. Bütün ayrıntıya burad yer verilir. Buluşunuza benzer bir buluş varsa siz burada farkınızı ortaya koymalısınız. Farklı olduğunuz noktaları titizlikle ele almalı ve açıklamalara yer vermelisiniz. Tarifnameyi uzman bir kişiye yazdırmanız olumsuzluklar yaşamamanız adına önem teşkil eder.
  3. Teknik Resim: Buluşuna ait siyah-beyaz resimler ve kabataslak hali,parçaların ayrıntıları ve adları teknik resminizde numaralı şekilde gösterilmelidir. Yine bu teknik resmi de uzman kişilere hazırlamanız önem teşkil eder.
  4. İşlemler: İşlemler kısmında koruma altına alınmasını istediğiniz bütün kısımları tane tane açıklamanız gerekmektedir. İşlemler kısmında nelerin kopyalanmasını istemiyorsanız onları tek tek yazıp açıklamak gerekmektedir. Bunun sayesinde buluşunuzun taklit edilmemesini sağlamış olursunuz.
  5. Evraklar: Patent başvurusu için gerekli olan bütün resmi evrakları içerir; Dilekçe-resmi evraklar-başvuran kişi veya firmanın kişisel bilgileri-buluş sahibinin bilgileri-vekaletnameler..vs.

Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?

Patent başvurusu yapmadan önce buluşunuzun benzerlik değerlendirmesini yapmalısınız. Yani daha önce buluşuna benzer bir buluş var mı yok mu bundan emin olmalısınız. bundan dolayı patent yapılacak olan buluşla ilgili ince eleyip sık dokumalısınız. patent sorgulama burada büyük önem arz eder.  Bu detaylı patent sorgulama işini uzman kadrolara teslim edip güvenilir bir vekil tayin etmelisiniz. Böylelikle uzman kişiler sayesinde patent sorgulama işi hallolup patent hakkı süreciniz de hız kazanmış olacaktır. Patent sorgulama işlemi için İnka Patent ten yardım alabilirsiniz.

Patent Çeşitleri

Türkiye’de buluşları 3 şekilde korunabilir:

  • İncelemeli Patent Sistemi
  • İncelemesiz Patent Sistemi
  • Faydalı Model

İncelemeli Patent Sistemi

İncelemeli patent sistemi araştırma raporuna dayanarak alınan bir belgedir. İncelenerek alınan bir patentin süresi 20 yıldır ve uzatılmaz. Bu süre başvuru tarihinden itibaren başlar.

İncelemesiz Patent Sistemi

İncelemesiz patent sisteminde patentin süresi 7 yıldır. Eğer bu 7 yıllık süre içerisinde inceleme talebi yapılıp inceleme sonucu patent tescili verilirse bu süre yirmi yıla uzar. En geç yedi yıl içerisinde yapılmaması halinde patent tescil hakkı sona erer. Bu süre geçerse inceleme talebi yapılamaz.

Faydalı Model

Faydalı model dünyada ve Türkiye’de yeni olan ve sanayiye de uygulanabilen bir modeldir. Buluşların sahiplerine bu buluşu üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Faydalı model belgesi, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren on yıl geçerlidir. Bu süre uzatılamaz.